top of page

ГречкаFest 2019


За ініціативи Міжнародної асоціації гречки, Національного музею архітектури та побуту України, ГО «Об'єднання аграріїв України» 17 серпня 2019 року в м. Київ на території музею відбувся перший міжнародний фестиваль ГРЕЧКАFEST».


«ГречкаFest» - це захід для тих, хто любить гречку та гречаний мед, веде здоровий спосіб життя, переймається здоровим харчуванням, дбає про збереження історії та культури, природніх екосистем.


Фестивальний день був насичений історичними екскурсами, майстер-класами, конкурсами, тренінгами професійними та психологічними, дегустаціями місцевих кулінарних шедеврів улюблених страв з гречки, танцями; концертна програма за участі Василя Карапулько, Тетяни Харченко, фольклорного колективу «Ясниця».


Тому, не дивлячись на прохолодну і дощову погоду, захід відвідало біля 3000 осіб. Людям надзвичайно сподобались гречані цукерки, гречаники, гречаний мед з малосольними огірочками і звичайно гречана каша. На фестивалі також можна було придбати подушки від безсоння з гречанового лушпиння, ознайомитись з ліками із гречки. Для дітей проходили майстер-класи, діяв лабіринт, працювали аніматори. Весь фестиваль був пронизаний спеціальними конкурсами, танцями. Музей представив сільськогосподарський реманент дореволюційного часу. Окрасою фестивалю стало шоу дронів. Всі бажаючі могли насолодитись ароматом цвіту 6 га гречаного поля, а особливо закохані і вскочити в неї.


Важливою подією фестивалю стала Міжнародна конференція «Інноваційні технології вирощування гречки. Гречана продукція. Made in Ukraine».


В заході прийняли участь Голова і виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Микола Малієнко та Сергій Громовий, Президент Спілки пасічників України Володимир Стретович, Голова Об'єднання аграріїв України Анатолій Куценко, Генеральний директор Сквирський КХП Віктор Дорошенко , Заступник директора ІБКіЦБ Сергій Тимошенко, науковці Інституту землеробства та Устимівської ДСС Інституту рослинництва, керівники та спеціалісти с.г. підприємств Київської, Полтавської, Чернігівської та Житомирської областей, фермери, Юрій Пасека з Словаччини, делегація бізнесменів з КНР.



Відкривав нараду голова Міжнародної асоціації гречки, директор СТОВ «Перемога» Малієнко Микола Васильович, який у вступному слові привітав усіх присутніх на заході та окреслив коло проблем, окремо зупинився щодо зменшення посівних площ та низьких закупівельних цін.


Наступним слово взяв виконавчий директор Міжнародної Асоціації гречки Сергій Громовий, який представив аналітичні викладки стосовно урожайності, імпорту та експорту гречки за попередні роки, окреслені перспективи щодо вирощування гречки у 2019 році. Наголосив на тому, що в Росії йде різке скорочення посівних площ під гречкою, тому вирощування її в цьому році принесе прибутки виробникам.

Комерційний директор Ігор Коцел ТОВ «Сквирський КХП» окреслив болючі місця галузі. Представник ПП «Агроекологія» Денис Мельников поділився досвідом вирощування органічної гречки, а Сергій Терентьєв розповів про співпрацю гречкосіїв і пасічників.


Також в рамках заходу було заслухано ще декілька доповідей та аналітичних оглядів щодо стану та перспектив вирощування та переробки гречки, застосуванню добрив та системи захисту гречки, аграрної авіації.


Михайло Пузирний «Об'єднання аграріїв України» призвав всіх об’єднатись навколо Міжнародної асоціації гречки щодо допомоги в захисті інтересів галузі, попросив детально розповісти про роботу Асоціації за останній рік.


Всі учасники з великою цікавістю зустріли виступ науковців МНАПУ Вадима Назаренко і Олени Громової з інформацією про історичні аспекти які наш народ пов'язував з гречкою.


Теги:

6 переглядів
bottom of page