top of page

Поширення гречки у світі

Гречка популярна в усьому світі. Хтось готує з неї лапшу, хтось ковбасу, хтось використовує лушпиння для виготовлення матрасів та подушок. Дізнайтесь більше про цей унікальний продукт!




Історики вважають, що батьківщина настільки улюбленої нами гречаної крупи - Північна Індія, місцеві жителі називають її чорним рисом. Більш ніж 4 000 років тому на цю рослину звернули увагу селяни. Пірамідки-зернятка виявилися їстівними: з них виходила дуже смачна розсипчаста каша, а з борошна - коржі. З Індії приблизно в XV столітті до н. е. гречка поширилася в Китай і Японію, звідти вона потрапила в Середню Азію і країни Близького Сходу. 

Європа познайомилася з цим злаком під час татаро-монгольської навали. В Італії та Греції гречку називають «турецьким зерном». В Іспанії, Бельгії, Португалії та Франції її вважають рослиною арабською або сарацинською, а німці називають «язичницькою». На думку жителів цих країн, гречка гідна бути лише кормом для тварин. Нею годують фазанів, оленів і деяких інших домашніх вихованців. Тому там у продажу представлена ​​головним чином зелена гречка, а не традиційна для нас пропарена крупа. Крім того, в деяких країнах ядриця продають в аптеках, в якості спеціального продукту для діабетиків.


Свої шанувальники страв з гречки є і в Європі, і в Азіі. В азіатській кухні крупі воліють мелене зерно. У Кореї насиченим гречаним смаком володіють традиційні булочки, що випікаються на пару до кожного свята, - «сае ме дук».

В Японії гречку додають в лікери, джем і шоколад, а з гречаного борошна готують локшину «соба».

Соба

У Польщі популярна кров'яна ковбаса з гречаною крупою - «кашанка». Для кашанки переважно використовується свинина, яка попередньо відварюється, прокручується через м'ясорубку, потім перемішується з готовою гречкою, заправляється прянощами і сіллю. Приготована таким чином ковбаса доводиться до повної готовності, протягом півгодини настоюючись в гарячій, але не киплячій воді. У місті Катовіце щорічно в кінці травня влаштовується свято Кашанкі. Колись кашанка вважалася сільським домашнім блюдом, сьогодні її подають як делікатес в кращих ресторанах традиційної польської кухні.
Кашанка

Незвичайне блюдо з гречки пропонує єврейська кухня. Це каша «варнішкес», в перекладі на укріїнську - гречка з локшиною. Варнішкес має родинні зв'язки з українськими варениками (від слова варити). Ця страва - окремо зварені макарони і крупа, обсмажена на курячому жирі цибулю, з'єднуються безпосередньо перед подачею на стіл. Спробуйте приготувати гречку по-єврейськи - таке розмаїття напевно вам сподобається.
Вернішкес
В Україні є багато страв, в яких використовується гречка. Це і гречаники - гречані котлети - гречані пампушки з часником, гречані вареники з сиром, гречані бабки, та каші.


Останні пости

Дивитися всі
bottom of page